Ученици трећег, четвртог и петог разреда централне и подручне школе на Павловцу су у оквиру пројекта „Скенирај храну“ у фебруару имали едукацију о правилној исхрани. Сврха овог предавања је превенција неправилне исхране код дјеце. Ученици су се упознали са нутритивним и енергетским вриједностима животних намирница које најчешће користе и у чему је значај правилне исхране. Посебно је наглашен позитиван утицај физичке активности на здравље дјеце као и стварање добрих навика у исхрани.
На предавању су ученици научили:
- Доручак је јако важан оброк у дану и не треба га прескочити
- Јако је важно да редовно узимамо оброке током дана: ДОРУЧАК-ужина- РУЧАК- ужина – ВЕЧЕРА
- Важно је јести разноврсне намирнице
- Воће и поврће су важне намирнице које нам дају довољно витамина, минерала и прехрамбених влакана.
- Сезонско воће и поврће треба да буде саставни дио ужине јер сезонско воће и поврће има најбољи хранљиви састав
- Сваки дан потребно је појести пет порција воћа и поврћа ( воће јести за доручак и ужину, а поврће за ручак и вечеру)
- Пити у току дана довољну количину воде (бар 5 чаша)
- Избјегавати заслађена и газирана пића која садрже шећер
- Умјесто слаткиша боље појести свјеже или сухо воће или орашасто воће